Uleiul hidraulic contaminat

Contaminanti de ulei hidraulic sunt particule tari si moi, aer, apa, caldura sau orice alta substanta care afecteaza calitatea uleiului.

Cum afecteaza uleiul hidraulic contaminat pompa hidraulica?

95% din defectele hidraulice sunt cauzate de uleiul hidraulic contaminat.

Contaminarea cu particule accelereaza uzura componentelor hidraulice. Rata la care se produce uzura depinde de distanta interna a componentelor din cadrul sistemului, marimea particulelor existente in ulei si presiunea de lucru din sistemul hidraulic.

Particulele mai mari decat degajarile interne ale componentelor nu sunt neaparat periculoase. Particulele de aceeasi dimensiune ca distantele interne provoaca daune prin frecare. Cele mai periculoase particule pe termen lung sunt acelea care sunt mai mici decat degajarile interne ale componentei.

Particulele mai mici de 5 microni sunt foarte abrazive. Daca sunt prezente in cantitati suficiente, aceste particule invizibile sub forma de “namol” cauzeaza uzura rapida, distrugand pompele hidraulice si alte componente ce alcatuiesc un sistem hidraulic.

Cum poate fi prevenita defectiunea pompelor hidraulice?

In timp ce tipul de defectiune descris mai sus este neobisnuit intr-un sistem hidraulic corect proiectat, care se mentine in mod corect, acest exemplu subliniaza importanta monitorizarii nivelulei de curatenie ale fluidului hidraulic la intervale regulate.

In cazul in care au fost identificate niveluri ridicate de particule prezente in lichidul hidraulic, problema poate fi remediata suficient de devreme, astfel poate fi evitata distrugerea pompelor hidraulice si reduce semnificativ cheltuiala cu repararea acestora.