Controlul zgomotului în sistemele hidraulice

Controlul zgomotului în sistemele hidraulice

Controlul zgomotului în sistemele hidraulice

Atunci când sistemele hidraulice nu primesc întreținerea de rutină de care au nevoie, ele devin vulnerabile la o serie de probleme majore si le sunt afectate  performanțele. Puține dintre aceste probleme sunt mai enervante decât zgomotul excesiv.

Un sistem zgomotos creează întreruperi inutile la locul de muncă, este simptomul unei probleme mecanice potențial severe.

Prin urmare, un sistem hidraulic care continuă să emită vibrații puternice, să emita sunete sau alte zgomote greu de ignorat ar trebui inspectat cât mai curând, astfel încât problema să poată fi localizată și corectată rapid.

Să profităm de această ocazie pentru a explora mai detaliat problema controlului zgomotului in hidraulica.

De ce este important controlul zgomotului

Un sistem hidraulic care nu va înceta să emită zgomote ciudate este o problema pe care nimeni nu ar trebui să o suporte, deoarece tinde să perturbe concentrarea și liniștea personalului care lucrează în zonă.

Dacă problemele asociate cu zgomotul sistemului nu ar fi grave, acestea nu ar constitui o problemă care sa merite mai mult decât o scurta atentie. Nu este cazul, însă, zgomotul poate deteriora sănătatea celor din jur. Pierderea auzului indusă de zgomot, cum este numită, nu este o chestiune de ignorat. Oamenii care lucrează în mod obișnuit în medii zgomotoase își pierd capacitatea auditivă în timp. Legislația relevantă este reglementarea privind controlul zgomotului la locul de muncă.

Pe lângă aceste considerente, zgomotul poate indica probleme de functionare grave cu sistemul hidraulic. Zgomotul este adesea produsul defecțiunilor sistemului care pot provoca daune semnificative unuia sau mai multor componente.

De exemplu, o componentă predispusă la vibrații zgomotoase poate dăuna altei componente care nu a fost concepută pentru a tolera o astfel de activitate. Dacă sistemul nu este inspectat corect, aceste probleme se pot agrava în timp. În cel mai rău caz, poate rezulta deteriorarea iremediabila a anumitor componete.

De unde provine zgomot într-un sistem hidraulic

După ce am stabilit nevoia de a corecta problemele de sistem care provoacă zgomot, trebuie să putem localiza sursa tuturor zgomotelor nefiresti care apar.

În multe cazuri, zgomotul are surse multiple, deoarece diverse componente emit niveluri relativ reduse de sunet care se contopesc.

Reducerea zgomotului general la un nivel acceptabil nu implică în mod necesar repararea tuturor componentelor care produc zgomot - este adesea suficient pentru a repara doar una sau două componente. Scopul nefiind acela de a crea un sistem complet fără zgomot.

Este necesară reducerea zgomotului numai în conformitate cu legislația, nevoile mecanice ale echipamentului și nivelul de confort al personalului din zonă.

Deși zgomotul este emis din multe zone de-a lungul sistemului, cauza cea mai frecventă este un defect la pompa (pompa). Zgomotul poate fi generat de mișcarea mecanică a unității (de exemplu, rulmenții) și / sau de mișcarea fluidului hidraulic prin pompă. Dacă căutați sursa zgomotului sistemului, este o practică bună să începeți cu aceste componente.

Un alt vinovat frecvent este motorul electric conectat la pompă.

Conductele de ulei precum si furtunurile și tuburile pot genera, de asemenea, zgomot excesiv dacă aceste componente sunt uzate sau conectate în mod necorespunzător la sistem.

Cauzele comune ale zgomotului hidraulic

Există câteva fenomene fizice comune care duc la niveluri excesive de zgomot într-un sistem hidraulic.

Aerarea - Prezența aerului în uleiul hidraulic este cunoscută sub numele de aerare și poate declanșa probleme grave.

Aerarea poate duce la o reducere a calității uleiului, compromitând capacitatea sa de a lubrifia părțile mobile și de a preveni supraîncălzirea. Bulele de aer din sistem tind să producă un zgomot puternic sau în timp ce circulă prin sistemul hidraulic.

Cavitație - Când un sistem hidraulic nu furnizează o cantitate suficientă de ulei hidraulic unei anumite zone, se pot forma bule de aer (sau cavități). Aceasta este cunoscută sub numele de cavitație. O creștere a presiunii sistemului face ca cavitățile să implodeze, generând o undă de șoc. Cavitația într-un sistem hidraulic scoate un sunet distinctiv, dar problema este mai gravă decât zgomotele enervante. Cavitățile de implodare pot dăuna componentelor sistemului, ceea ce le poate determina să eșueze cu totul.

Strategii de reducere a zgomotului hidraulic

Aici vom explora o serie de sugestii specifice pentru identificarea și corectarea zgomotului din sistem. Acesta nu este un ghid cuprinzător pentru atenuarea zgomotului, dar evidențiază unele probleme comune care deseori ciumează acest tip de echipament.

Verificați furtunurile

- Furtunurile configurate necorespunzător sunt o cauză frecventă de zgomot excesiv în sistemele hidraulice. Problema se dezvoltă atunci când furtunul este îndoit într-un unghi ascuțit pentru a-l conecta corect. Totuși, furtunul îndoit tinde să genereze zgomot, semnificativ mai mult decât o face furtunul drept. Este posibil să puteți reduce nivelul zgomotului în mod dramatic, pur și simplu înlocuind aceste furtunuri îndoite cu tevi metalice. Dacă furtunul de admisie este îndoit, alimentarea cu ulei poate fi restricționată până la capăt, ceea ce duce la zgomot ca urmare a cavitației pompei.

Verificați motorul electric

- Ventilatorul de răcire din motor poate contribui la zgomotul provenit din sistemul hidraulic. Ventilatoare bi-direcționale produc mai multe zgomote decât cele concepute pentru a se deplasa într-o direcție. Dacă aveți un ventilator de tipul anterior, poate merita cheltuiala înlocuirii acestuia cu un ventilator uni-direcțional. De asemenea, se poate ca blocarea ventilatorului să fie blocată sau să fie înlocuiți rulmenții motorului.

Pompele - chiar și pompele moderne de ultimă generație - produc o anumită cantitate de vibrații care generează zgomot. Reducerea acestor vibrații poate contribui substanțial la eforturile dvs. de a vă rezolva problema zgomotului.

Un acumulator montat la intrare în linia de presiune este un excelent amortizor care are ca efect amortizarea socurilor hidraulice si a zgomotului.

Dacă sistemul dvs. are deja un acumulator, verificați-l pentru a vă asigura că totul este corect - rețineți că aceste unități necesită întreținere periodică. De asemenea, este posibil să doriți să schimbați tipul de acumulator din sistemul dvs., deoarece fiecare tip are propriile sale avantaje. Acumulatoarele sunt disponibile în trei tipuri de bază: piston, membrana și diafragmă. Acumulatorii cu membrana sunt cunoscuți pentru timpul de răspuns rapid, în timp ce acumulatorii cu piston sunt capabili să gestioneze un raport mai mare de compresie a gazelor.

Verificați liniile de admisie a pompei

- Așa cum am menționat anterior, aerarea este o problemă potențial gravă. Când aerul intră în sistem, acesta face acest lucru adesea prin intermediul liniilor de admisie a pompei, așa că ar trebui să le examinați pentru a vă asigura că sunt conectate corespunzător.

Verificați rezervorul

- Nivelul scăzut de ulei hidraulic din rezervor ar putea declanșa dezvoltarea unui vortex care aspiră aer în sistem, conducând la aerarea și la problemele de zgomot asociate cu acest fenomen. Umplerea corect a rezervorului poate ajuta la prevenirea acestei probleme.

Verificați viteza pompei

- Reducerea vitezei pompei, când este posibil, ajută la reducerea cantității de zgomot produs de acest dispozitiv. 

Într-o mare măsură, sarcina de a reduce zgomotul sistemului hidraulic necesită utilizarea de componente de înaltă calitate și efectuarea de verificări de întreținere de rutină pentru a se asigura că totul este în stare bună de funcționare. Hydraulic-Solution este o sursă de încredere pentru multe organizații din Romania, care au nevoie de piese și componente hidraulice de ultimă generație.

Vă rugăm să ne contactați pentru orice întrebare cu privire la gama noastră - vom răspunde cât mai curând posibil.

Contactați HYDRAULIC-SOLUTION  pentru mai multe informații despre produsele și serviciile noastre.

office@hidraulic-pneumatic-service.com

Taguri:

Comentarii